کوچینگ فروش رویکردی نوین و موثر برای ارتقاء عملکرد تیمهای فروش است. این مقاله به بررسی ابعاد مختلف کوچینگ فروش میپردازد و نشان میدهد که چگونه با شخصیسازی، فناوریهای نوین و روانشناسی عمیقتر میتوان به نتایج چشمگیری در فروش دست یافت.
برندینگ و مزیت رقابتی
برندینگ و مزیت رقابتی
مزیت رقابتی شامل مجموعه عوامل یا توانمندی هایی است که همواره شرکت را به نشان دادن عملکردی بهتر از رقبا قادر می سازد و مزیت رقابتی وقتی رخ میدهد که یک شرکت در شاخصه ای یا ترکیبی از شاخصه ها به پیشرفت ها و توسعه ها و قابلیت هایی میرسد که نسبت به رقبا برتری پیدا میکند .
مانند دسترسی به منابع طبیعی ، نیروی انسانی بسیار متخصص ، تکنولوژی های صنعتی یا اطلاعاتی و …
مزیت رقابتی ، میزان فزونی جذابیت پیشنهادهای شرکت از نظر مشتریان در مقایسه با رقبا است به عبارت دیگر مزیت رقابتی ، ارزشی است که سازمان به مشتریان خود عرضه میکند ، به نحوی که در آن زمان این ارزش توسط رقبای بالقوه و بالفعل عرضه نمیشود.
ویژگیهای مزیت رقابتی را میتوان در موارد زیر اشاره کرد :
با ارزش باشد
کمیاب باشد
غیر قابل تقلید باشد
غیر قابل جانشین باشد
.
برندینگ :
.طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا مارک ، برند یا نمانام Brand یک نام ، عبارت، طرح ، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکنندهٔ خدمات یا فروشندهٔ محصولی خاص باشد که به وسیلهٔ آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد.
برند مجموعه گره های ذهنی ، احساسی ، عقلی و مزیتهایی است که ذهن بازار هدف را اشغال نموده است تداعی معانی پیوند دادن تصاویر و نشانهها با برند یا مزایا و فواید یک برند است این مزایا یا فواید برند است که مبنای تصمیمگیری برای خرید آن واقع خواهد شد.
برند ، همان چیزی است که مخاطب با دیدن، شنیدن ، حس کردن یا هرگونه ارتباطی با آن بصورت مفهومی ، دیداری یا لفظی صفات و ویژگیهای خود را در ذهن و قلب مخاطب تداعی میکند.
برند شامل همه احساسات ، ویژگیها و مفاهیمی است که به یک نام گره خورده است برند ، برداشت افراد از یک نام است.
.
گر چه این تعاریف در نوع خود نسبتاً کامل بوده و درک روشنی از این دو عبارت در ذهن تداعی میکند اما همواره بین دانستههای تئوریک و دانش تجربی فاصلهای قابل توجه وجود دارد.
طی مشاوره های متعددی که با کسب و کارهای اینترنتی نوپا و استارتاپها داشتهام صرف نظر از اینکه کسب و کار آنها در چه مرحلهای است و یا حتی استارتاپ های متعددی که جهت مطالعه موردی بررسی کردهام متوجه شدم که در کسب و کارهای ایرانی ، بحث برندسازی و ایجاد مزیت رقابتی غافل مانده و متاسفانه کمتر توجهی به آن می شود.
.
به عبارت دیگر ، بسیاری از افراد با بیاطلاعی از ماهیت این دو عبارت و تاثیر شگرف آن در موفقیت کسب و کار ، هیچ برنامه ای برای برند سازی و ایجاد مزیت رقابتی در راستای اهداف برندینگ و فروش ندارند.
شاید شما هم فروشگاههای اینترنتی متعددی را مشاهده کرده اید که صرفاً وبسایتی با تعدادی محصول راهاندازی کرده و با تبلیغات بنری سادهای و چند محصول دارای تخفیف ، امیدوارند در بازار رقابتی خرده فروشیهای آنلاین ایران سهمی داشته باشند اما وقتی از مدیران این وبسایت ها سوال می پرسم که شما به عنوان یک کاربر عام، چرا باید از این سایت خرید کنید.
مزیت رقابتی ، یافتن پاسخ این سوال مهم است که کاربران چرا باید به جای دیجی کالا ، از فروشگاه اینترنتی شما خرید نمایند :
قیمت ارزان تری دارید؟
ارسال سریع تر و رایگان دارید؟
پشتیبانی شما بهتر است؟
جایزه و قرعه کشی دارید؟
تنوع محصولی شما بیشتر است؟
محصولات مورد نظر من فقط در فروشگاه شما ارائه می شود؟
و …
برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است