امروزه افراد زیادی در زمینه مشاوره بازاریابی فعالیت دارند، هرچه عداد افراد حاضردر این حوزه…
بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی
در این مطلب قصد داریم شما را با روشی دیگر از بازاریابی با نام بازاریابی ویروسی آشنا نماییم پس با کسب و کار پیشرو همراه شوید . بازاریابی ویروسی در واقع روشی را تشریح میکند که هر فرد، پیام بازاریابی شما و کسب و کارتان را به افراد بعدی برساند و یکهرم تشکیل شود.
در بازاریابی ویروسی در واقع پیام شما به شکل ویروسی بین کاربران پخش میشود. با این کار پتانسیل زیادی در بالا رفتن تعداد مشتریان شما ایجاد میشود و تاثیر ملموس آن را پس از مدت کوتاه خواهید دید. البته برای بهترین نتیجه طبیعتا باید صبر داشته باشید. درست مثل ویروسها و با همین استراتژی شما میتوانید از افزایش چند برابری مخاطبان خود استفاده کنید تا پیام خود را به هزاران و یا حتی میلیونها نفر دیگر برسانید.
خارج از اینترنت این روش با نامهایی مثل «نتورک مارکتینگ»، «بازاریابی دهان به دهان» و چیزهایی از این دست شناخته میشود اما در دنیای اینترنت همه چیز تغییر میکند و نام این روش نیز «بازاریابی ویروسی» یا “Viral Marketing” است.
اگرچه تاکنون تعدادی از بزرگان صنعت بازاریابی سعی در تغییر این نام داشتهاند اما به نظر میرسد «بازاریابی ویروسی» اسمی است که قصد تغییر ندارد.
باید قبول کنیم که روش های مختلفی برای اجرای یک استراتژی موفق بازاریابی ویروسی وجود دارد که برتری برخی از آنها به بقیه کاملا مشهود است. مثال Hotmail نشان دهنده یک استراتژی ساده در اجرای بازاریابی ویروسی بود که البته نتیجه موفقی هم داشت اما آیا امروزه بازاریابی ویروسی را باید همینطوری اجرا کنیم؟ در ادامه ۶ المان برای اجرای بازاریابی ویروسی به شما معرفی خواهیم کرد. به یاد داشته باشید که کمپین بازاریابی ویروسی شما لازم نیست همه المانهای زیر را در برگیرد اما میتوان با ترکیب چندتایی از آنها، یک کمپین بازاریابی موفق ایجاد کرد.
Hotmail
یک مثال کلاسیک و مشهور از بازاریابی ویروسی در اینترنت را میتوان سرویس ایمیل هات میل نامید که این سرویس یکی از اولین سرویسهای Web-Based ایمیلی بود و استراتژی تبلیغات آنها به این ترتیب بود :
- اهدای رایگان ایمیل آدرس و سرویسهای ایمیلی
- گذاشتن یک تگ ساده در پایان هر ایمیلی که به رایگان ارسال میشود .
- سپس منتظر میمانیم تا کاربران به یکدیگر ایمیل رایگان ارسال کنند.
- سپس عدهای این ایمیلها و تگ سادهای که در پایان هر ایمیل وجود دارد را میبینند.
- حال آنها نیز برای ساخت ایمیل هاتمیل ثبت نام میکنند.
- سپس گروه جدیدی که به عضویت Hotmail درآمدهاند نیز از این ایمیل استفاده کرده و برای دوستان و آشنایان خود ایمیل میفرستند و این چرخه تکرار میشود.
این روش درست مثل یک موج کوچک شروع شد و رفته رفته بزرگتر شد و در نهایت سرویس Hotmail به یکی از معروفترین و کاربردیترین سرویسهای ایمیل تبدیل شد. درواقع مایکروسافت توانست یک استراتژی عالی برای بازاریابی ویروسی هات میل طراحی کند و باید اعتراف کنیم نتیجه آن نیز مثبت بوده است.
انواع بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی ارزشی
در بازاریابی ویروسی کیفیت محصولات و خدماتی که توسط یک شرکت ارائه می شود حائز اهمیت است و به استفاده کنندگان این فرصت داده می شود تا در مورد محصولاتی که از آنها استفاده نموده اند نظرسنجی نمایند و کیفیت و خصوصیات آن را برای فرد دیگری تشریح کند تا فرد دیگر نیز به استفاده از آن محصول ترغیب شده و این چرخه همچنان ادامه یابد .
بازاریابی ویروسی حیله ای
در این روش از ترفندهای تشویقی برای ترغیب افراد استفاده می شود . در واقع کاربری به کاربر دیگر ، کیفیت و ویژگی های یک محصول را شرح می دهد تا آن کاربر نسبت به خرید محصول اقدام نماید و در صورت خرید محصول پاداشی برای کاربر اولیه در نظر گرفته می شود و کاربر دوم نیز افرادی را در زیرمجموعه خود اضافه کرده و به این صورت افراد تشویق می شوند تا خریداران بیشتری یافته و پاداش بیشتری دریافت نمایند .
بازاریابی ویروسی حیاتی
نمونه بارز این مدل از بازاریابی توسط نرم افزار آکروبات و سایت Ebay اجرایی شده است . روش کار به این صورت است که افراد می خواهند در تجربیات خود با دیگران شریک شوند که نیازمند استفاده از محصول مشخصی هستند . برای مثال کاربری می خواهد در تجربه یک محصولی با فرد دیگری مشارکت نماید در صورتی که کاربر دوم نیازمند استفاده از محصول دیگری است .
بازاریابی ویروسی مارپیچی
در این مدل از بازاریابی افراد تجربیات جالب و متنوع خود را با دیگران به اشتراک می گذارند اما محصولات و کالاهای اجباری در این روش جایگاهی ندارند
بازاریابی ویروسی ناخوشایند
در صورتی که کاربران از استفاده بعضی از محصولات یا خدمات بی کیفیت ناراضی باشند آن را با افراد دیگر به اشتراک می گذارند
مشکلات بازاریابی ویروسی
کنترل نام برند
در بازاریابی به این شیوه صاحب برند کنترل صد در صد بر روی نام تجاری خود نداشته و نمی داند که در آینده کدام کاربران قصد برقراری ارتباط با آنها را دارد برای مثال ممکن است بسیاری از پیام های دریافتی به افرادی غیراز مخاطبان هدف برسد که در نتیجه ممکن است افراد پیام را تعدیل نموده و یا آن را تحریف نمایند که این کار سبب درک متفاوتی از نام تجاری شرکت می شود .
رشد بدون نمودار
این روش از بازاریابی گاهی منجر به رشد شرکت در مسیرهای غیرقابل پیش بینی می شود که اصلا در مسیر برنامه ریزی و استراتژیک شرکت نبوده است .
فقدان سنجش و اندازه گیری : شرکت در هنگام ارسال پیام های ایمیلی نمی تواند به درستی و صد در صد تشخیص دهد که آیا کاربر مدنظر پیام را دریافت کرده و یا اگر پیام دریافت شده است آیا مورد پیگری واقع گشته یا خیر ؟
تهدید روابط شخصی
هر زمان تبلیغات به شیوه نادرست اجرا شود سبب تضعیف نوع بازاریابی شده و درنتیجه موقعیت بازاریاب را خدشه دار می نماید . برای مثال زمانی که یک ایمیل تجاری توسط یک دوست به طور ناخواسته دریافت شود ، سبب تضعیف روابط فردی و دوستانه ما بین ارسال کننده و دریافت کننده پیام می شود.
نحوه خلق کمپین تبلیغاتی ویروسی
شناسایی مخاطبان
ابتدایی ترین گام در بازاربی ویروسی شناخت جامعه هدف که همان مخاطبان هستند می باشد . بازاریابان باید بدانند که با چه افرادی و با چه جنسیت و سنی ارتباط برقرار می کنند تا بتوانند سازماندهی بهتری بر روی مخاطبان و حیطه فعالیت آنها داشته باشند .
ارزش اجتماعی
کاربران همواره تمایل به اشتراک گذاری چیزهای با ارزش هستند .
خلق محتوای جذاب
به طور کل خلاقیت و ایجاد انگیزه برای خرید محصول و یا دریافت خدمات یکی از ارکان اصلی هر نوع از روش های بازاریابی است .
انتشار کمپین
ایمیل ، پیامک ، تالارهای گفتمان آنلاین در شبکه های اجتماعی ، فروم ها همه مکان هایی برای انتشار پیام تبلیغاتی است که ارزش منتشر شدن را دارد .
گیرایی
خلق محتوای مبتکرانه ای که با یکبار بتواند در ذهن بصری مخاطب نفوذ نماید .
احساس
تحریک احساسات یکی از عوامل ترغیب است پس موضوعاتی که در طی روزمره کاربران با آن درگیر هستند قابلیت بازنشر بیشتری دارند .
مردم
تبلیغات باید به گونه ای باشد که همه افراد با هر سنی را شامل شود یعنی مطلب دارای وسعت پراکندگی باشد تا ببشتر انتشار یابد
ارزش عملی
بیشتر افراد تمایل دارند که اطلاعات مفید باشد تا آن را با دیگران به اشتراک بگذارند در عین حال بیشتر افراد نیز به دنبال سرگرمی هستند و کلیپ های کوتاه مدت ، جالب و خنده دار یا کلیپ های آموزنده و آموزشی را به اشتراک می گذارند .
روش ها و معیارهای بازاریابی ویروسی
افراد سرشناس و اساتید بازاریابی از جمله آندریاس کاپلان و مایکل هن لین سه معیار برای بازاریابی ویروسی مد نظر قرار داده اند :
محتوای مناسب ، فرد مناسب و محیط مناسب
عوامل بازاریابی ویروسی
1) پیام رسان ها
برای اینکه مطمئن شویم که در ساخت یک پیام عادی به نوع ویروسی موفق شدیم به سه روش از کانال های ارتباطی نیازمندیم که عبارتند از:
کارشناس بازار
کارشناسان بازار افرادی هستند که به طور مستمر رفتار بازار را کنترل کرده و بر اساس نیاز بازار تبلیغات متناسبی را در شبکه های اجتماعی منتشر می کنند .
رابطان اجتماعی
این گروه از افراد ، دارای تعداد زیادی رابط اجتماعی هستند که معمولا با صدها کاربر در شبکه های اجتماعی که توانایی برقراری ارتباط موثر بین نگرش های متفاوت را دارند در ارتباط می باشند و می توانند سبب بازنشر و اشتراک گذارای مورد هدف واقع شوند .
فروشندگان : فروشندگان وظیفه تشریح محصولات و خدمات و بزرگ نمایی آنها دارند تا بتوانند مشتریان را به سمت خرید ترغیب نمایند .
2) پیغام
پیغام باید پتانسیل کافی برای ایجاد انگیزه و ترغیب دیگران در دریافت خدمات یا ارائه کالاها داشته باشد . در واقع بهتر است بگویم تا زمانی که پیام تبلیغاتی جذاب و گیرا نباشد به هیچ عنوان باز نشر نخواهد شد .
3) محیط
محیط تبلیغاتی متاثر از رویدادهای فعلی است پس باید نسبت به تغییرات بازار و رفتار مشتریان عمل شود تا نتیجه منفی از یک تبلیغ گرفته نشود .
4) معیارها
معیار همان هدفی است که یک کمپین تبلیغاتی براساس آن بوجود آمده است این معیارها می تواند شامل تعداد بازدید ، تعداد کلیک های موفق ، تعداد اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی و تعداد پیگیری ایمیل های تبلیغاتی باشد .
برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است